Immuunsysteem

“elk mens sterft ook
als men niet geleefd heeft”

Vaccinatieschade, HS, acne, darmontsteking, artritis, algehele malaise, vermoeidheid, depressie, fybromyalgie, auto-immuunziekten, griep, verkoudheid, schommelende hormonen en huisartsen die met de handen in het haar zitten, terwijl er vrijwel zeker sprake is van een falend immuunsysteem, lekkende darmen of vaccinatieschade.  

Het verborgen en vaak verzwegen leed met invaliderende gevolgen die niet gauw (h)erkend worden door de reguliere medici, zijn de langdurige, slepende chronische ontstekingen en pijnen, die vaak sluimerend aanwezig in het lichaam aanwezig zijn. Nu de zesde poort van ascensie aan het openen is, wordt er ook flink aan het DNA gewerkt en kunnen (ascensie) klachten verergeren – Detox is voor heel veel dingen nu noodzakelijk, vooral als de klachten onverklaarbaar zijn. En vooralsnog lijken veel huisartsen vreemd genoeg geen verband te leggen met een falend immuunsysteem bij chronische klachten. Zelfs artsen met een alternatieve inborst zijn geen natuurartsen en zij dienen zich aan de medische protocollen te houden.

Natuurlijk verrichten veel artsen heel goed werk en zijn zij een belangrijk onderdeel in onze samenleving bij levensbedreigende situaties, maar het chronische probleem wordt vaak niet (h)erkend, zelfs niet na uitgebreide onderzoeken van het lichaam. Zelfs Immunologen zitten vaak met de handen in het haar! Omdat er sinds de vaccinatieprogramma’s meer dan tachtig verschillende soorten immuunproblemen en nieuwe allergieën ontstaan zijn. En wanneer je alles hebt laten checken en er kan niets gevonden worden, dan wordt de kwaal niet (h)erkend waardoor deze blijft sluimeren.

Chronische en pijnlijke ontstekingen in het lichaam kunnen een zeer ernstig verloop hebben, die tot depressie en zelfs de wens naar zelfdoding kunnen leiden. De reguliere huisartsen weten zich vaak geen raad met de onverklaarbare ziektes en zij verstrekken eerder een medicijn, dan dat ze vertrouwen op de natuur. Artsen draaien bij vrijwel iedereen hetzelfde programma af omdat zij dit geleerd hebben in hun opleiding. Voor jou dezelfde pijnstiller, slaappil en antidepressiva als voor die ander, zelfs wanneer de onderliggende kwaal een compleet andere grondslag heeft. Dus stel dat ik een chronische slaapprobleem heb die is aangeboren en jij hebt chronisch slaapprobleem door een opgedaan trauma, dan krijgen wij allebei dezelfde slaappil. Trap daar dus niet in!

De natuur-remedies zijn al zo oud als de mensheid zelf en de kruideniers bestaan dus al veel langer dan de farmaceuten. Op wie vertrouw jij het meest?De laatste keer dat ik bij de dokter ben geweest is twee jaar geleden en deze moest Google erbij pakken om mijn klacht op te zoeken. Dit was voor mij de druppel waardoor ik zelf op onderzoek uit ben gegaan – met groot succes!

Ondanks dat ieder lichaam anders reageert, ben ik door mijn ‘baat het niet dan schaadt het niet’ aanpak verlost van een zeer pijnlijke huiduitslag, beginnende darm ontsteking en uiteindelijk van de fibromyalgie-achtige klachten waarmee ik langdurig te kampen heb gehad. Behalve geduld en doorzettingsvermogen, wordt hier ook gevraagd om op het eet- en leefpatroon te blijven letten, die het immuunsysteem en lichaam ondersteunen. Waarbij gerichte meditatie, ontspanning en visualiserende positieve gedachten niet mogen ontbreken. Voor degenen met soortgelijke aandoeningen heb ik nu een weg gevonden die (afhankelijk van de ernst) tot verbetering van klachten en misschien zelfs tot volledige genezing kan leiden. Maar je moet er wel wat voor over hebben! En dat heb je natuurlijk!!

Ongeneeslijke auto-immuunaandoeningen, vaccinatieschade, lekkende darmen, HS, vatbaarheid voor virussen en bacteriële infecties, spastische darm, fybromyalgie en andersoortige problemen, kunnen met deze levensstijl flink verbeterd worden. En ondanks dat ik nooit op de stoel van een arts zal gaan zitten, weet ik al jaren dat een verkeerd voedingspatroon voor veel ellende kan zorgen. Wellicht is er vooraf al jarenlang sprake geweest van lekkende darmen, door het eten van bewerkt industrie vlees, melk- en graanproducten, koekjes, broodjes, sausjes, pakjes en zakjes. De meeste mensen, zoals ik dat ook deed, kiezen voor een snelle zak groenten – waarvan de datum verraad dat deze al vijf dagen in de koeling hebben gelegen. Dus hier komt ie!!!    

Stop vandaag nog met het eten van gluten! Joh, ik eet bijna nooit brood (dat is wat mensen serieus zeggen) – maar stiekem zitten vrijwel overal verborgen gluten in bewerkt voedsel. Schrik niet, maar vrijwel in alles! Hamburgers, boterhamworst, toastjes, soepen, sauzen, worst, pasta’s, kant-en klaar maaltijden etc.

Het is even wennen, maar het etiketje vooraf lezen van wat je aan levensmiddelen in huis haalt, doet er wel degelijk toe. Vrijwel overal zitten namelijk tarwe eiwitten in, die zich een weg door de darmwanden kunnen vreten.

Het stoppen met gluten kan de eerste week tot wat ‘ontwenningsverschijnselen’ leiden. De meest genoemde is een hongerig gevoel, wat sommige mensen lastig vinden. Maar dit gaat snel genoeg over en er komt iets moois voor terug. Namelijk dat naarmate ik langer gestopt was met het eten van gluten, mijn hoofd steeds ‘helderder’ werd – alsof er een soort gordijn in mijn hoofd open ging. Ook kreeg ik langzaamaan meer energie, omdat de glutenrijke snoepmomentjes vervangen werden door iets gezonds. Wat je niet meer kunt eten zijn: tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut, triticale, tarwemeel, tarwebloem, tarwemout, tarwegriesmeel, tarwezemelen, tarwevlokken, tarwekiemen, couscous, bulgur, seitan, roggemeel, roggebloem, gort, parelgort, gerstemeel, gerstebloem en gerstemout.

Wat je wel kunt eten zijn: boekweitkorrels, boekweitvlokken, maïskorrels, maïsvlokken, maïszemelen, quinoa, haver, teff, amarant, gierst, aardappelen en zilvervliesrijst, groenten, fruit, bonen, linzen, erwten, noten, zaden, pitten, eieren, zuivel & zuiververvangers, vlees, vis, olie.

Stop vandaag nog met het eten van geraffineerde suikers en neem absoluut geen kunstmatige zoetstoffen! Joh, ik eet nooit suiker (en ja, dat is ook iets wat mensen tegen me zeggen) – maar euhm, hetzelfde als bij gluten, zit vrijwel overal suiker in verwerkt. Schrik dus niet opnieuw, maar vrijwel in alles! Worsten, soepen, sauzen, blik en potgroenten, zakjes, pakjes, kant-en klaar maaltijden, port, bier en andere gezoete dranken etc. Dus let even op het etiketje!

Je kunt het bijna niet geloven, maar mensen krijgen gemiddeld zo’n zeventig kilo aan suiker per jaar binnen. Daarvan is vijftien procent, dus een dikke tien kilo, herkenbare suiker zoals kristalsuiker, poedersuiker, rietsuiker en al die andere vormen van suikers waarmee het eten en drinken lekker zoet gemaakt kan worden. De rest van de zeventig kilo zijn verstopte suikers.

Het stoppen met geraffineerde suiker was voor mij niet zo heel erg moeilijk want ik drink al mijn hele leven vrijwel geen suikerhoudende dranken. En voor het zoeten van bepaalde sausjes of dressings gebruik ik al ruim twintig jaar rauwe honing, kokosbloemsuiker of biologische agavesiroop. Maar begrijp dat ook dit suikers zijn waarvan zo min mogelijk genuttigd moet worden. Onbedoeld komen er bij kant- en klaar gerechten toch veel suikers in het lichaam terecht, dus dat kwam er ook in de mijne ?.

Suikers hebben een ‘verslavende’ werking waarvan je steeds meer nodig hebt. Het heeft vitaminen en mineralen nodig om opgenomen te kunnen worden in het lichaam. Omdat geraffineerde suikers van vitaminen en mineralen ontdaan zijn, zullen deze in het lichaam daarnaar op zoek gaan. Suikers veroorzaken schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waarbij de piek ervoor zorgt dat het lichaam veel insuline aanmaakt. Hierdoor komt er nog een andere stof vrij, namelijk de groeifactor IGF. Onderzoeken wijzen uit dat dit stofje tumorgroei in het lichaam kan bevorderen.

Geraffineerde suikers verstoren de natuurlijke darmflora! Als we er teveel van binnen krijgen vermindert de serotine (gelukshormoontje) aanmaak in de darmen. Dit wordt namelijk voor tachtig procent in de darmen geregeld, en als de darmflora verstoord raakt, kan dit gevoelens van depressie teweegbrengen.

Wanneer we veel zoete producten eten, kunnen we op een gegeven moment niet meer het natuurlijke zoet (fructose) in het eten proeven. Bij de smaakpapillen treedt gewenning op, waardoor er steeds meer zoetigheid genuttigd moet worden, met als bijgevolg dat we geen verschil meer kunnen maken tussen het signaal honger – of trek in zoetigheid. Behalve dat teveel suiker diabetes type 2 kan veroorzaken, verzuurt het lichaam wat allerlei ontstekingen en klachten teweeg kan brengen. Zelfs tot aan hersendegeneratie (ontstekingen in de hersenen) toe. Het stoppen met suiker heeft dus vele gezondheidsvoordelen waar we niet eens bij stilstaan. Het is vaak het ‘gewoonte-eten’ met steeds verder degenererende gevolgen die uiteindelijk tot MS, parkinson en alzheimer kunnen leiden.

Behalve rekening houdend met het feit dat iedereen een andere hoeveelheid aan suikers kan verdragen, is het ook belangrijk om te kijken welke gezonde en ongezonde eet- en leefpatronen we er nog erbij doen.

Het eten en drinken van koeienmelk (producten)! Want koeienmelk is bedoeld voor kalfjes en niet voor volwassen mensensoorten. Melkproducten maken onze darmen kapot, omdat deze omgezet worden naar suikers die het lichaam niet kunnen verteren.

Let er dus op dat er ook geen melkproducten in de kant-en klaar producten zitten want ook deze zijn behoorlijk funest voor het lichaam. Het hele pakketje kant- en klaar voedsel moet zoveel mogelijk worden vermeden of zelfs helemaal uit het systeem worden geschrapt. De eerste drie maanden in het herstelproces van je immuunsysteem is het beter om helemaal niets aan zuivelproducten te nuttigen. Drink in plaats van melk bijvoorbeeld havermelk, rijstmelk, soyamelk of amandelmelk, dat is prima om te doen.

Na drie maanden strikt aan gluten, suiker en melkloos te hebben gehouden, kan en mag er eens per week heel mondjesmaat ‘gezondigd’ worden met een kaasje en een stokbroodje bij een glaasje port bijvoorbeeld. Maar zorg ervoor dat het oude eetpatroon er niet weer dagelijks insluipt, anders is het immuunsysteem zo weer naar de knoppen.  

Stop met het eten van voorverpakte groenten of groenten die bespoten zijn met pesticiden. Kies voor biologische ongesneden groenten van de tuinder, want de zakken voorgesneden groenten uit de supermarkt bevatten vrijwel geen vitaminen meer.

‘Maar biologische groenten zijn zo duur’ hoor ik vele mensen zeggen!
En dat klopt, je betaalt iets meer omdat biologische tuinders de grond op een andere, meer duurzame manier bewerken, wat hun meer tijd en geld kost. Maar eerlijk is eerlijk, een zak voorgesneden groenten kost meestal rond de twee euro en deze kunnen maar éénmalig gebruikt worden.

Ik kies ervoor om twee hele grote dikke wortels (40 ct), twee grote dikke preien (80 tot 120 ct), twee courgettes (tot 240 ct) en deze soep- of macaroniegroenten snijd ik in mooie blokjes. Omdat ik deze groenten invries, kan ik minimaal twee of drie keer soep of macaroni maken. Verhoudings komt de prijs met voorgesneden supermarktgroenten feitelijk op hetzelfde uit. Dit kan ook heel goed met geblancheerde seizoengroenten, zoals bloemkool, boontjes, asperges etc. Omdat er een overschot aan seizoengroenten zijn, kunnen deze vaak tegen een meer aantrekkelijke prijs worden aangeschaft. Vriesgroenten zijn beter dan voorgesneden groenten uit plastic zakken en telkens als ik de ingevroren groenten wil gebruiken, dan haal ik de benodigde hoeveelheid uit de vriezer.

Misschien lijkt het zo dat we wat meer geld kwijt zijn om biologische groenten aan te schaffen, maar in principe is het verschil te verwaarlozen. Uiteraard wordt er wel meer tijd en moeite geïnvesteerd, zoals wassen en snijden van de groenten – maar eerlijk is eerlijk, ik wil geen voorgesneden supermarkt rommel meer. Doordat ik de groenten blancheer en apart in de vriezer leg blijft het langer houdbaar en hoeft er vrijwel niets te worden weggegooid. Van veel snijafval kunnen we een heerlijke (gezeefde) bouillon maken, die kan dienen als lekker hartig drink-tussendoortje.

‘Ik heb geen vriezer’ hoor ik je zeggen – Maar de meeste koelkasten hebben tegenwoordig wel een vriesvakje, die meestal volgestopt zit met allerlei kant- en klare fabrieks rommel. Daar kunnen we gerust de biologische groenten voor vervangen. Mocht je echt geen vriezer hebben, dan kunnen de groenten geblancheerd worden en deze in weckpotten gedaan worden. Weet je wat het is? Het geld is vaak het grootste probleem niet hoor, als je de sommetjes bij elkaar optelt, maar pure luiheid is wel het grootste probleem. Mensen zijn vaak te lui en te gemakzuchtig en nemen daardoor hun verkeerde eetpatroon helemaal niet serieus.

De biologische bladgroenten die niet in de vriezer noch geweckt kunnen worden, zijn lang houdbaar met de juiste koeltechnieken. Alles wat een ‘kont’ bevat wordt in een klein laagje water in de koelkast gezet. Denk aan boerenkool, sla, andijvie en zelfs de enorme spinaziebladeren bij de biologische tuinder draagt vaak nog een kont. Op deze manier verslappen de bladgroenten absoluut niet en kunnen deze ruim twee weken, ja dat lees je goed – ruim twee weken vers gehouden worden in de koelkast. De bladgroenten op de begeleidende foto staan al anderhalve week in de koelkast krakend vers te wezen.

Geen (bewerkt) industrievlees meer!
Ja, dat lees je goed, industrievlees bevorderd darm- en huid ontstekingen! Deze zitten namelijk vol met antibioticum, hormonen en andere ziekmakende producten. Met name bewerkt industrievlees is zeer ongezond, omdat deze daarnaast nog e-nummers, suikers, gluten en melkeiwitten bevatten. Denk hierbij aan worsten, hamburgers, frikandellen en al die andere vieze rotzooi die ik al heel wat jaren niet meer wil eten. Bij ons, en dat is het voordeel van het hebben van twee veganistische kinderen, wordt er het vaakst veganistisch of vegetarisch gegeten. Maar ook veganistische en vegetarische ‘vleesvervangers’ zitten boordevol kunstmatig gefabriceerde middelen, gluten, e-nummers en suikers.

Wil je toch af- en toe dier eten? Eet dan een eerlijk dier, waarbij de dieren hun originele lichaam mogen behouden en de kalfjes lang bij de moeder mogen blijven. Ik bestel het vlees dat we sporadisch eten bij Zorg en Natuur – waarvan velen ook weer zeggen dat dit te duur is. Ik moet zeggen dat het ‘biologische’ lapje vlees dat in plastic voorverpakt in de supermarkt ligt eigenlijk net zo duur is, soms zelfs duurder.

We hebben echt niet veel vlees of vis nodig en zeker niet dagelijks, dus ook dat is even een ander kookpatroon aannemen. Mocht jouw vriezer toch te klein zijn, dan zijn er ook andere mogelijkheden waar je eerlijk vlees kunt kopen. Maar daarvoor moet je zelf op onderzoek uit gaan, de fiets of auto pakken en vragen of ze het vlees vacuüm willen verpakken. Eet géén varkensvlees en zo min mogelijk koe omdat dit vlees slecht verteerbaar is. Gevogelte, vis, wild en tofu zijn prima om te eten en lichter verteerbaar, dus beter te verwerken voor de darmen.

Nou dat is dus even aanpassen hé? Want het lichaam en dus ook het immuunsysteem krijgt een flinke reset te verwerken in de ascensie. Dus heel simpel wat dingen laten staan, kan al veel helpen als er sprake is van lekkende darmen of een falend immuunsysteem. Omdat het lichaam in de meeste gevallen een leven lang aan gifstoffen heeft opgeslagen, zijn deze niet zomaar afgevoerd. Het is wel belangrijk om stap voor stap te detoxen en niet zomaar in één keer drastisch.

Het veranderen van een eetpatroon en het ontgiften van het lichaam, mag voorzichtig, zorgvuldig en langzaam worden opbouwend. Ontgiften van het lichaam mag niet van de ene op de andere dag, omdat er dan klachten als hoofdpijn, scommelende hormonen en bloedsuikers kunnen ontstaan. Hierdoor zijn we geneigd om ‘het bijltje er sneller bij neer te gooien’. Dus wanneer je alvast stopt met gluten, suikers, melk en in elkaar gefabriceerd voedsel, ben je al een heel eind op weg.

Maar er kunnen wel ondersteunende mogelijkheden worden gebruikt, die extra vitaminen en mineralen opleveren voor het lichaam, waardoor het ontgiftingsproces misschien wel wat langer duurt, maar beter is voor het lichaam om aan te wennen. Neem lekker rustig de tijd en overdrijf in niets! Neem de tijd voor dit prachtige nieuwe proces waar de cellen, het DNA en daardoor het immuunsysteem heel erg blij van worden!! Op naar de ondersteunende tips and trics en nogmaals, ieder lichaam is anders, dus het is altijd handig om te kijken wat bij jou past!

Vergeet tijdens het oogsten van de paardenbloemen niet om tussentijds de brandnetel te oogsten – auw!!! In de buurt van brandnetels groeit meestal zuring, weegbree, dovenetel of hondsdraf, waarvan het sap helpt om het branderige gevoel te verzachten als je huid in aanraking is gekomen met de brandnetels. De bovengrondse delen van brandnetel zijn rijk aan ijzer, vitamine A en C, en mineralen.

De topjes en jonge scheuten van de brandnetel kunnen als een soort spinazie gegeten worden. De lange stengels smaken het beste in het voorjaar. Zeer jonge stengels zijn heerlijk als sla. Als je ze met blote handen wilt plukken, kun je dat het beste doen door ze aan de onderkant vast te pakken. De brandhaartjes staan schuin omhoog, en aan de onderkant loop je het minste risico om geprikt te worden. Handschoenen aantrekken is makkelijker en veiliger. De kleine brandnetel is venijniger dan de grote, dus om de brandhaartjes voor (bijna) vers gebruik onschadelijk te maken, is het voldoende om de brandnetel kort in kokend water onder te dompelen. De beste oogsttijd is van maart tot juni.

Ook kan van brandnetels soep gemaakt worden. Trek een heerlijke frisse thee van verse brandnetelbladeren (doe hele verse bladeren in een mooie glazen theepot of theeglas) of droog ze eerst en maak er dan thee van. Zo heb je ook in de winter een verfrissend kopje brandnetelthee. De wortels van de brandnetel kunnen gekookt als groente worden gegeten of in een soep worden verwerkt om deze wat body te geven en kunnen het gehele jaar geoogst worden van de eerste groei tot aan het afsterven van de plant.

Mariadistel!! Is bij uitstek een leverkruid of levertonicum. Mariadistel wordt al meer dan 2000 jaar ingezet bij uiteenlopende ziekten van lever en galblaas en ter bescherming van lever en galblaas tegen toxines en andere schadelijke invloeden. Minder bekend is dat mariadistel(extract) de glucose- en vetstofwisseling ondersteunt en geschikt is voor de preventie en (aanvullende) behandeling van metabool syndroom en diabetes mellitus en daarmee samenhangende complicaties.

Tevens kan mariadistel ingezet worden bij onder meer hooikoorts, reumatoïde artritis, obsessieve-compulsieve stoornis, uiteenlopende huidaandoeningen, en is daardoor bij uitstek een goede versterker van het immuunsysteem. Ondanks dat ik het aan het einde van de zomer zelf zal gaan proberen, vind ik het (nog) een lastig gevoel om mariadistel te gaan oogsten. Misschien omdat ik het nog nooit zelf gedaan heb, waardoor ik deze vanuit zorgvuldige overwegingen liever HERE koop. Ik gebruik zelf het liefst thee simpelweg voor de afwisseling als rasechte eigen-heksen-middeltjes-drankjes-tonicum en kruiden- theeleut.

Er zijn tincturen, capsules en dergelijke verkrijgbaar, maar die gebruik ik niet, ondanks dat deze een sterkere ontgiftende werking lijken te hebben, is aan het eetprogramma houden met wat extra ondersteuning voor mij voldoende. Mariadistelthee is een zachte en milde thee en smaakt niet bitter zoals de verse en gedroogde paardenbloem dit wel is.

Maak gebruik van wat er in je tuin groeit en bloeit!!! Want vreemd genoeg staat de eigen tuin vaak vol met kruiden en planten die jouw lichaam kunnen ondersteunen. Onze eigen huis en tuin werken energetisch samen met ons lichaam. Iets wat de meeste mensen niet eens weten of in de gaten hebben. Wanneer we gebruik maken van wat de eigen tuin kan bieden, zal precies datgene genezen wat nodig is voor je lichaam. En wanneer dat deel in het lichaam of de geest genezen is, zal het kruid in je tuin afnemen en plaatsmaken voor een ander kruid.

Dat het op deze manier verloopt weet ik al ruim 33 jaar en maak dus ook volop ‘gebruik’ van de kruiden die op natuurlijke wijze in onze tuin groeien, hoe klein ze ook zijn. Zo doet de kruidenplant het bijvoorbeeld opeens heel erg goed in het ene jaar, terwijl de andere nauwelijks opkomt die het vorig jaar weer heel erg goed deed. Voorbeelden zoals de Vrouwenmantel, Salie en Tijm het vorig jaar heel goed deden in de tuin, heb ik er vanzelfsprekend thee, wierook, en tincturen van gemaakt, maar dit jaar komen ze nauwelijks op!

Op dit moment hebben we volop klaverzuring, citroenmelisse en munt in onze tuin groeien, waar prima thee, salades en tincturen van gemaakt kunnen worden. Een leuke tip voor citroenmelisse, is om van het teveel aan bladscheuten uit de grond elke ochtend een verfrissende thee te maken. Maar we kunnen ook de bladeren fijnstampen in een vijzel, kokosvet erdoorheen doen, goed mengen en op de huid brengen voor het slapengaan, de muggen zullen dan vanzelfsprekend wegblijven, maar is ook nog heel goed en reinigend voor de aangedane huid!

Ga lekker op onderzoek uit! Het is leuk om te doen, te ontdekken en te experimenteren. Wees er wel zeker van dat de juiste determinatie aan de plant wordt gegeven, want soms lijkt een plantje op een eetbaar kruid, terwijl deze het niet is, goed eraan ruiken is belangrijk, want niet-eetbare planten hebben vaak alleen maar een ‘groene bladgeur’ en geen specifieke kruidengeur.

De dagelijkse groene smoothie mag zeker niet ontbreken in je nieuwe eetpatroon! Nederlanders hebben erg veel moeite om voldoende groente te eten. Gemiddeld krijgen we maar ongeveer 130 gram groente binnen per dag. Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten, maar dat haalt slechts 2 procent.

En dan moet je nagaan dat 250 gram groente per dag een minimale hoeveelheid is. De optimale hoeveelheid wordt namelijk geschat op 500 gram groente per dag. Groene smoothies zijn daarom nauwelijks weg te denken voor mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid. En deze kunnen gemaakt worden van verse biologische rauw eetbare groenten, vers paardenbloemblad, brandnetelblad, spinazie, andijvie, bleekselderij, komkommer, biet (en wiet) blad, avocado, gember, verse kurkuma, peper enzovoorts. Ook kunnen geblancheerde boontjes, boerenkool en andere groenten die niet rauw gegeten kunnen worden, kunnen worden toegevoegd als je een slechte groenten-eter bent. Laat de groenten na het blancheren wel goed afkoelen en gebruik het vers. Groene smoothies maken het lichaam meer basisch en bevatten zeer weinig schadelijke zuren.

Er kunnen eigenlijk alle fruitsoorten worden toegevoegd, zoals banaan, mango, kiwi, appel, peer enz, maar persoonlijk gebruik ik liever om de andere dag fruit als aparte smoothie met uitzondering van biologische banaan. Omdat er zuren en suikers in fruit zitten. Een vriendin van me is voedingsdeskundige en zij raadde me aan om wat extra toevoegingen in de smoothies te doen. Ikzelf doe het volledig op gevoel en doe meestal maar een beetje erbij.
Chorella.
Tarwegras.
Pitten en zaden (pijnboom, zonnebloem, pompoen)
Noten (dus geen pinda’s of cashewnoten).
Fijne havervlokken.
Rauwe cacao.
Quinoa.
Lijnzaad (niet gebroken)
Hennepzaad.
Dragon.
Kaneel.

Wat in mijn dagelijkse patroon niet kan ontbreken zijn een aantal extra producten die (online) gekocht kunnen worden, maar waar je heel lang mee doet! En natuurlijk is een gezond voedingssysteem het beste en kunnen we zoveel mogelijk uit onze dagelijkse verse voeding halen. Maar omdat bepaalde essentiële mineralen tegenwoordig niet meer in de bewerkte grond zitten, kun je kiezen voor wat extra ondersteuning. Door anders te gaan eten, kan het zijn dat je lichaam andere ‘tekorten’ gaat krijgen en omdat de meeste mensen supermarkt-inkopend zijn, zit er geen jodium, magnesium, koper, zink of andere ondersteuning in de voeding. Deze kunnen extra worden toegevoegd – indien je dit wilt.

Pas op! Want ieder lichaam heeft een specifiek eigen DNA, immuunsysteem en bloedgroep. Dus het is zeker handig om een persoonlijke voedingsdeskundige in de hand te nemen en dit adviseer ik dan ook ten alle tijden. Maar in de meeste gevallen geldt dat extra vitaminen en mineralen geen schade aanrichten in het lichaam en dat deze weer worden uit geplast wanneer er teveel in het lichaam aanwezig is. Wat heel belangrijk is, is dat we leren te luisteren naar de minuscule signalen van het lichaam en onze diepste intuïtie. Helaas zijn mensen zeer slecht in het luisteren naar de signalen die worden afgegeven. Dit komt omdat men niet gewend is aan de stilte van meditatie en dat het denken de meditatie kunnen overschreeuwen.

Daarbij zitten mensen vaak in hun programma-denken waardoor er is afgeleerd naar het lichaam te luisteren. Het lichaam vertelt op een gegeven moment zelf wat het nodig heeft. Heb je dus behoefte aan zuur, zoet of zout? Neem het dan gerust voor die ene keer of meerdere keren, maar leer vooral te luisteren! Dus voor het gemak heb ik linken toegevoegd van betrouwbare online winkels van de extra ondersteunende producten die ik gebruik.
 
Sanores druppels. (vaccinatie-detox) – MSM poeder. (huidverzorging) – Chorella. (voor in de smoothie) – Divinita. (prebiotica en extra jodium) – Tarwegras. (voor in de smoothie) – Kaneel. (voor in de smoothie) – Psylliumvezels als extra darmondersteuning (kruidvat)

Gebruik gezuiverd- of bronwater en geen kraanwater meer en ook zuiver biologisch kokoswater is overigens een hele goede smaakvolle dorstlesser in plaats van frisdranken die het DNA beschadigen.

Tot slot, de huidverzorging – omdat natuurlijk ouder worden in mijn ogen eenmaal het aller mooiste is in het levensproces ! Behalve dat deze nieuwe gewoonten bijdragen aan het verzorgen van en het regenereren van de (DNA) cellen en het opkrikken van het immuunsysteem, werkt het eetprogramma ook verjongend en helend voor de (aangedane) huid. Maar wanneer er sprake is van HS, acne of andere huidproblemen is het belangrijk om veel gezuiverd – of bronwater te drinken en extra lief te zijn voor je eigen huid.

Water uit de kraan bevat allerlei chemische stoffen zoals chloriden, fluoriden, afvalresten van medicijnen en hormonen. Dus beter laten we deze zoveel mogelijk staan. Bronwater uit plastic flessen wordt ook afgeraden, maar Bar-le-duc is prima en is precies het volume wat we aan dagelijks water moet drinken.

Hydrateren is belangrijk dus!
En door de smoothies en theetjes komen we gemakkelijk aan het aanbevolen dagelijkse vocht. Maar omdat de ramen niet kunnen worden gewassen met smoothies en thee, is het goed om tussentijds wat slokjes zuiver water tot je te nemen. Twee liter op een dag lijkt heel veel, maar ook dat went snel. In het begin plas je jezelf een ongeluk, maar dat stadium gaat voorbij.

Als er sprake is van HS of acne, dan mag er absoluut niet gekrabd, geplukt, gekrast, geknepen, uitgedrukt of geveegd met doekjes worden. Het vocht dat uit deze wonden komt is namelijk zeer besmettelijk!

Wanneer we een afkeer krijgen van bepaalde huid-delen, het gaan haten of teveel op de pijn gaan letten, worden er negatieve energiepijlen geschoten die de kwaal kunnen verergeren. We kennen allemaal inmiddels de kracht van gedachten, intentie en meditatie – en dit is een heel belangrijk onderdeel van het genezingsproces. Aan te raden is om de aangedane huid te behandelen met verdunde Teatree olie op een schoon droog doekje of watje. Dep elke avond voor het slapen gaan voorzichtig de aangedane huid met de verdunde Teatree. Laat de huid met rust en leg in de nachten een schone (op 90 graden gewassen en gestreken) badstoffen handdoek tussen de huidplooien of leg de aangedane huid elke dag op een schoon kussensloop of handdoek.

Mocht er sprake zijn van een spontane ‘doorbraak’ van het besmettelijke vocht dan komt deze op de schone badstoffen handdoek terecht en wordt het vocht niet uitgesmeerd in de huidplooien. En voor een goede natuurlijke verzorging van de huid, is een dun laagje zuivere kokosolie – deze komt als beste uit onderzoeken – op de huid aanbrengen meer als voldoende. Gebruik geen chemische anti-rimpel cremes of uitdrogende smeerseltjes!! Deze maken de huidcellen alleen maar verder kapot en we weten inmiddels allemaal dat chemische producten bijdragen aan gewenning, wat betekent dat de huid dan steeds sterkere producten nodig gaat hebben (allemaal trucjes van de cosmetica-industrie).

Nu heb ik met mijn tuin natuurlijk een beetje geluk en heb ik de hele zomer citroenmelisse in de tuin staan. Citroenmelisse-sap met kokosolie mengen en aanbrengen op de aangedane huid, zal ook bijdragen aan het remmen van de pijnlijke ontstekingen. As within, as without! En zo is het! Aan jou dus heel veel plezier gewenst met het regenereren van je immuunsysteem, ontgiftingsprocessen en heel veel liefdevolle zelfzorg.